Competițiile BJJ: Predispunerea mentală

M-am înscris pentru prima mea competiție în 3 ani. Este vorba de King of Grappling o competiție nogi care va avea loc pe 11 August la Seoul. Decizia de a participa mi-a scuturat globul cu fulgi al emoțiilor. Aceasta mi-a afectat de asemenea antrenamentele în moduri la care nu mă așteptam. 


Istoric: practic jiu-jitsu de 3 ani și am mai participat la doar o competiție care a avut loc după prima mea lună de antrenamente, aceasta nefiind chiar cea mai bună experiență a mea. 95% din antrenamentele mele de BJJ au fost în gi. 
 

Gânduri inițiale


1. Spaimă: Of Doamne, și dacă mă bate o fată novice cu 25 de kilograme mai ușoară decât mine? 

2. Confuzie: Nu am vreun plan de joc! Ce mă fac dacă nu o să știu de fapt cum să fac jiu-jitsu contra unui oponent cu rezistență deplină! 


3. Frică: La naiba, nu m-am antrenat vreodată în nogi. Nu știu ce să fac! 


4. Concentrare: O să-l rog pe Băiat Bun Centură Maro și pe un alt coleg (care participă) de echipă să-mi dea niște sfaturi. 


5. Concentrare sporită: Ok, e timpul să mă motivez și să rămân după antrenament ca să mă antrenez suplimentar. 


6. Realitate: E timpul să lucrez asupra afurisitelor de intrări--le-am evitat pentru că le uram. Acum am nevoie de ele. 


7. Mentalitate de învingător: O să-mi folosesc la sigur greutatea corpului și puterea în propriul meu avantaj. 


8. Reguli: Hmm, trebuie să învăț elemente care vor acumula puncte. 


9. Analiză: există o singură grupă pentru femei. Voi lupta la sigur măcar odată! Nu se dau medalii pentru nimic! 


10. Planificare: Câte zile pe săptămână pot face Jiu-Jitsu?


Am fost surprinsă să aflu că mi-era frică să pierd în fața unei începătoare. A fost un pic neașteptat. În realitate, cel mai probabil e că voi fi pusă față în față cu o centură albă, poate una albastră. Mi s-a părut straniu să am această frică și sunt sigură că vine de la sentimentul de a fi insuficient de bun. Este vorba de ego și a fost destul de ușor să înnăbuș senzația. La naiba, chiar dacă voi fi înfrântă crunt, voi analiza de ce și voi extrage învățăminte, probabil chiar mai multe decât dacă aș fi dominat complet. 


În acelaști timp, am realizat că trebuie să-mi schimb mentalitatea și să mă concentrez pe ce trebuie să fac pentru a câștiga. Nu ești aici pentru conversație--e o dezbatere și dorești să câștigi. Da, există o serie de variabilități, dar până la urmă vrei să câștigi. Nu m-am concentrat pe aceasta în trecut, prin urmare e o idee nouă pentru creierul meu, ca și cea a folosirii tuturor avantajelor, cum ar fi greutatea sau forța.

bjj, brazilian jiu jitsu 
Toate emoțiile scârboase (și vreo câteva bune) pe care le trezește BJJ în mine. (Asta-s eu într-un Gi Hyperfly!) 

Am avut o schimbare în modul meu de a gândi, concentra și procesa. Creierul mi-a trecut din modul adormire în cel de procesare. 


Antrenamentele 


Deja săptămâna asta m-am antrenat mai mult în 2 zile decât mă antrenez în mod normal într-o lună. Marți am stat până târziu iar miercuri am avut două antrenamente. Sunt complet epuizată. Simțeam cum abordarea de către mine a antrenamentelor a fost diferită. E ca și cum aș încerca să storc toate învățămintele din antrenamente, adică să obțin maximumul posibil din pregătirea fizică, sfaturi și practică. Această experiență a fost foarte diferită de mentalitatea mea de fericită-să-vin. 


La antrenamentul de miercuri, ne-am divizat în cei care se antrenau pentru competiții și cei care nu se antrenau. Am fost deci, la propriu, parte a unui grup de antrenamente de elită. Din nou, a fost o experiență inedită și m-am simțit bine. Am fost aleasă pentru ceva extraordinar. 


Medalia de aur pentru efort! 


Este într-adevăr prima oară când am avut un obiectiv pe termen scurt în Jiu-Jitsu. Mă antrenez cu scop. E foarte entuziasmant pentru mine. Chiar dacă nu s-au înscris alte femei, acea lună de antrenament concentrat a făcut să merite efortul, iar eu voi putea sta cu capul sus și să-mi iau medalia de „ai trecut de start, ia-ți medalia”. Nu este o medalie pentru participare, mai mult o medalie pentru „ce muncă extraordinară ai depus în antrenamente” – un aur pentru efort, iar eu am depus aici o grămadă de efort. 


Acest sentiment e total diferit de cel pe care l-am avut atunci când m-am dus la cealaltă competiție. Fiind o femeie de 92 kilograme și 1 metru 64, în momentul când am primit medalia de aur, fiind singura femeie din grupa mea, m-am simțit foarte umilită și rușinată. După aceea am plâns. Mă simțeam de parcă am primit o medalie de aur pentru că sunt o tipă grasă. Mare parte din senzație se datora faptului că eram începătoare în arta competițiilor și nu știam la ce să mă aștept de fapt. Acuma am așteptări diferite și înțeleg mai multe. 


Dirty Rancher și ceilalți de la jiujitsuforums.com au avut dreptate–competițiile sunt excelente pentru a te ajuta să progresezi. Ei mi-au repetat această idee din nou și din nou iar eu le răspundeam „da, da, cum spui tu”. Doar două din argumentele lor vizavi de importanța competițiilor se aplică aici:
1. [...] cea mai apropiată simulare a unei lupte reale în termeni de testare a rezistenței va fi un match bjj/match unul la unul/match mma… ce faci în sala de antrenament nu e la acelați nivel. 2. Îți vei învăța punctele forte și punctele slabe iar acest lucru îți va deschide privirea asupra aspectelor care merită îmbunătățite, și celor care trebuie abandonate în timpul antrenamentului.
Pe scurt, acest lucru este splendid. Da, sper să reușesc să particip la competiție, dar sunt mândră și de efortul pe care îl depun deja. Merită pe deplin. 


Ce poți împărtăși despre propriul proces mental în timpul pregătirii de competiții? Dacă ai participat la competiții, ce te-a surprins în proces sau ce ai învățat? Simți cumva că beneficiile generale au meritat efortul, chiar dacă nu ai reușit să participi?


0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная