Somnul poate fi cel mai bun accelerator al performanței în BJJ

brazilian jiu jitsu, performanta

Șapte ore de somn se pot dovedi insuficiente pentru performanța maximă a atleților BJJ. Somnul și impactul acestuia asupra performanțelor atletice mai sunt încă studiate. Cu toate acestea este evidentă improbabilitatea ca atleții privați de somn să aibă performanțe maxime. Rămâne incert dacă numărul ideal de ore de somn pe noapte este de șapte sau de nouă.

Atletul tipic doarme mai puțin decât oricând înainte. Televizorul, rețelele sociale, locurile multiple de muncă îi fac pe oameni să își scurteze timpul de somn cu zecile de minute ba chiar și cu orele. Ne justificăm deseori comportamentele nocturne cum ar fi privitul televizorului sau navigarea pe internet, convingându-ne pe noi înșine că ne „odihnim”. Nu există înlocuitori pentru somn când vine vorba de recuperarea de după exerciții.

Lipsa de somn

Aparent nu prea există îndoieli că lipsa de somn îți va afecta performanța pe tatami. Lipsa de somn poate rezulta într-o varietate de simptome nefavorabile, inclusiv somnolență, halucinații, paranoia, schimbări de dispoziție și stare fizică vulnerabilă. În plus, cercetătorii au descoperit că datoriile de somn — lipsa unei cantități ideale de somn —afectează de asemenea negativ performanța.

Somnul și producția de testosteron

Vei avea nevoie de somn de calitate pentru a-ți readuce testosteronul la nivel optim. În timpul somnului, organismul tău își pornește, la propriu, motoarele de Testosteron și îţi alimentează sistemul cu doze suplimentare de testosteron în cicluri ritmice bazate pe stadii ale somnului. Cu cât mai neîntrerupt e somnul, cu atât mai mult testosteron se generează. E chiar atât de simplu. Ideea că somnul din belşug sporește nivelul testosteronului este o chestiune de pur bun simț pentru noi bărbații. Fiecare bărbat știe că după o noapte odihnitoare, te trezești simțindu-te bine. Libidoul, forța, erecțiile matinale și atitudinea generală—toate semne ale unui nivel înalt de testosteron—sporesc dramatic după un somn bun și îndelungat.

Somnul și performanța atletică

Lipsa somnului afectează suplimentarea glicogenului muscular, împiedicând recrutarea musculară în timpul activităţii atletice. Cercetările au arătat îmbunătăţiri marcante în elemente cheie ale performanţei atleţilor bărbaţi după un somn de 30 minute după prânz. Într-un studiu de Cheri Mah de la Universitatea Stanford, atleţii bărbaţi au demonstrat îmbunătăţiri semnificative în performanţele atletice atunci când li se permitea să doarmă cu cât mai mult posibil peste o limită stabilită a modelelor lor tipice de somn.

Cantitatea corectă

Există persoane care pot funcţiona bine cu doar câteva ore de somn pe noapte, însă majoritatea au nevoie de mai mult. Unii experţi estimează numărul ca fiind în intervalul de la şapte la nouă ore pe noapte în timp ce alţii afirmă că opt ore ar fi un interval optim. Numărul corect variază în cazul fiecărei persoane în parte, însă atleţii care dorm doar şapte ore pe noapte şi-ar putea compromite abilitatea.

Stadii şi modele de somn

În timpul unei nopţi complete de somn, o persoană trece printr-un număr de patru sau şase cicluri de somn, punctate de perioade scurte de trezire sau excitare. Fiecare ciclu de somn are cinci stadii: Stadiul întâi implică un somn superficial şi perioade de intrare şi ieşire din starea de conștiință; stadiul al doilea, care reprezintă cam jumătate din timpul de somn, este marcat de muşchi relaxaţi şi o încetinire a undelor cerebrale; stadiile trei şi patru, marcate de un somn profund şi de unde cerebrale mari, lente, sunt stadiile restauratoare în timpul cărora se secretă hormonii şi se balansează chimia corpului. În stadiul final se petrece mişcarea rapidă a ochilor sau REM în timpul căreia au loc visele vii. Eşecul de a avea un somn de o noapte, vă privează de beneficiile restauratoare ale somnului profund pe care odihna nu le poate compensa.

Concluzie:

Dormiţi cât mai mult. Perioadele de somn de cel puţin 10 minute îi ajută pe oameni să-şi recupereze datoriile de somn. Dacă vreţi să aveţi performanţe maxime, fie că e pe tatami sau în birou, culcarea şi trezirea în fiecare zi la aceeaşi oră vă vor spori capacitatea de somn pentru cât de mult vă trebuie. Somnul insuficient înseamnă să împiedicaţi organismul să producă testosteron pentru realimentarea corpului dumneavoastră obosit. Somnul de calitate este cea mai bună vitamină, deci faceţi-vă o favoare şi daţi-i organismului mai mult somn.

Sursa: http://www.bjj.md/blog/somnul_performanta_bjj/

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная