Zece sugestii rapide pentru tine, cel care practică Jiu-Jitsu Brazilian

christian graugart, bjj(Autorul acestui superb articol este Christian Graugart, un bun prieten și mentor al echipei BJJ Athletic, centură neagră în Jiu-Jitsu Brazilian, fondator CSA.dk, una dintre cele mai mari academii de BJJ și MMA în Copenhaga). 

Încerc să îmi organizez puzderia de notiţe pregătite pentru viitoarea mea carte, The BJJ Globetrotter, asupra căreia lucrez la moment ca un nebun. Aceasta conţine o sumedenie de gânduri de-ale mele vizavi de Jiu-Jitsu şi, uitându-mă peste notiţe, am decis să încropesc din câteva din ele o postare de blog. Iată prin urmare zece sugestii rapide pentru a-ţi uşura viaţa şi antrenamentul:

1) Nu fi preocupat să ajungi „bun”.

Va fi întotdeauna cineva acolo care poate să te bată măr, indiferent de cât de „bun” devii. Trebuie doar să savurezi antrenamentele, asta e adevărata valoare a Jiu-Jitsu.

2) Factorul numărul unu care trebuie luat în calcul la Jiu-Jitsu este timpul.
 

Talentul şi munca la greu nu te vor ajuta cu nimic dacă nu ţii cont de timp, şi aici nu există scurtături. Fiecare are momente în viaţă când se simte de parcă ar fi pierdut puterea de a deveni mai bun sau chiar că îşi pierde aptitudinile deţinute. Asemenea frustrări fac parte din proces şi sunt trecătoare. Ţine-te de antrenamente şi în cele din urmă vei ajunge şi tu la centura neagră, e chiar atât de simplu.

3) Nu încerca să înveţi mai multe mişcări deodată.

Concentrează-te pe învăţarea a
câtorva mişcări, poate doar patru sau cinci pe an. Ia-ţi angajamentul personal de a aplica mişcările respective în timpul sparringului şi, cu timpul, vei ajunge să cunoşti la perfecţie câteva mişcări solide, pe care le poţi aplica împotriva aproape oricui. Încercarea de a învăţa, ca începător o sută de mişcări de pe YouTube, e o greşeală clasică. Deprinde, în schimb, câteva mişcări clasice care ţi-au fost predate în persoană. 

4) Ai încredere în experienţă.

Avantajul de a avea un instructor mai experimentat este că acesta a comis toate greşelile pentru tine în trecut. Chiar dacă ceva ţi se pare fără sens sau ineficient de la început, ai încredere în ce îţi spune, încearcă în continuu şi până la urmă vei obţine rezultate excelente.

5) Nu-ţi fă griji de culoarea centurii şi de numărul treselor de pe ea.

Chiar nu are rost să încerci să divizezi în atâtea categorii stricte nivelul de pregătire al unor atleţi în parte. Imaginează-ţi un sistem de gradaţie similar în alt sport, ca de exemplu tenis, golf sau baschet? E imposibil să-ţi măsori aşteptările de performanţă contra celui cu care baţi palma prin intermediul acestor indicatori vizuali fără sens. Deşi sunt o idee simpatică, centurile simbolizează cu mult mai multe lucruri decât un ghid al modului în care „ar trebui” să acţionezi în timpul sparringului şi la competiții. Avem fiecare drumul propriu şi poţi fi cu siguranţă mândru de nivelul la care ai ajuns personal. Este normal pentru mulţi oameni să simtă că nu merită promovaţi, însă aici va trebui să ai încredere în instructor. Se prea poate ca el să se fi antrenat mai mult decât tine şi să cunoască mai bine situaţia. Vei avea destul timp să te maturizezi în centură şi asta face parte din proces.

6) Participă la competiţii chiar atunci când creierul încearcă să te convingă să nu o faci.

Vei pierde, şi va fi penibil, însă aceasta este o parte importantă şi inevitabilă a participării la competiţii cu beneficii pe termen lung. Pentru noi, oamenii normali, poate dura de la 20 la 40 de meciuri pentru a prinde gustul participării în competiţii. Până la acel punct, totul e plin de nervi, gânduri iraţionale şi o mulţime de rezultate negative. Şi nu aştepta până te simţi „gata” să participi. Indiferent de cât de pregătit crezi că ai putea fi, se prea poate întâmpla să pierzi oricum. Trebuie doar să sari în apa cea mai adâncă pe cât de devreme posibil şi să înveţi să înoți acolo în loc să petreci tot timpul antrenându-te la sol. Experienţa—indiferent de rezultat—valorează mult mai mult decât cedarea în faţa temerii naturale de eşec. Vei fi de acord cu mine după ce vei fi încercat. 

7) Antrenează-te cu fiecare.
 

Nu există un singur
mod corect de a practica Jiu-Jitsu şi e posibil ca zece instructori cu centuri negre să-ţi demonstreze zece moduri diferite de a efectua aceeaşi tehnică, înainte ca tu să-ţi dai seama ce merge mai bine pentru tine. De asemenea băieţii care se antrenează în celălalt club din oraş au interese similare cu ale tale şi îţi pot probabil deveni prieteni buni şi parteneri excelenţi de antrenament. De ce nu i-ai vizita săptămâna viitoare? Politica nu are sens în Jiu-Jitsu decât pentru cei preocupaţi de pierderea banilor sau de statutul într-o ierarhie imaginară care există practic doar în capetele lor. În viaţa reală unde locuim, majoritatea, persoanelor mature ar trebui să li se permită să se joace, dacă doresc, cu alte persoane mature. Mai ales, dacă plătesc pentru asta. 

8) Jiu-Jitsu reprezintă un mod fantastic de a călători şi interacţiona social.
 

Acest sport îţi deschide calea spre alte lumi. Poţi intra în orice academie de pe planetă şi deveni instant parte a unei reţele de prieteni locali. E o reţetă sigură pentru experienţe, amintiri şi prietenii de-o viaţă. Implică-te. 

9) Răspunsul final la întrebarea dacă e neapărat sau nu să te antrenezi în gi este următorul.
 

Fă cum îţi place. 

10) Întotdeauna când treci pe lângă o cascadă
, fă o poză tare de Kung Fu sub ea. Îţi va îmbunătăţi echilibrul şi apărarea contra inversărilor.  

bjj, christian graugart

0 коммент. Добавить
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная