Inotul pentru sanatate


Astazi m-am gandit sa va prezint o modalitate simpla prin care puteti obtine mai multe beneficii, in acelasi  timp, cu acelasi efort fizic , ceea ce trebuie sa recunoasteti ca nu este de neglijat daca va preocupa starea dvs de sanatate si aveti un program de lucru incarcat…
Studii recent efectuate demonstreaza ca inotul poate ajuta sa traiesti mai mult… si mai bine.La unul din aceste studii au participat 40.000 de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 90 de ani, iar rezultatele sale au fost incredibile: cei care practicau inotul aveau cu 50% mai putine sanse de deces din diverse motive decat cei care practicau alergatul sau mersul pe jos.In plus, cand practicam sporturi precum alergatul, aerobicul sau ridicatul greutatilor, sunt solicitate foarte mult articulatiile si sistemul muscular. De aceea inotul este o modalitate de a inlatura aceste neajunsuri, practicarea lui  nu forteaza articulatiile, din contra, este considerat o activitate cu risc scazut de neajunsuri- practicat corect si chiar ajuta la vindecarea diverselor afectiuni ale aparatului locomotor.

  

Daca statistica nu v-a convins suficient pot sa aduga ca prin inot creste frecventa cardiaca si este stimulata circulatia sangelui in corp, asta pentru ca in timpul inotului, toate grupele musculare sunt puse in miscare simultan, provocand organismul la un antrenament total. Frecventa cardiaca trebuie sa creasca cu scopul de a furniza mai mult oxigen necesar in  activitatea musculara.Astfel rezistenta organismului creste si ea, iar antrenamentul va deveni cu timpul mai usor.

Inotul are o influenta pozitiva asupra plamanilor, in sensul ca in timp va creste capacitatea respiratorie si vei respira mai eficient. Acest lucru este benefic pentru persoanele in varsta a caror capacitate respiratorie incepe sa scada odata cu varsta. De asemenea, inotul este folositor pentru adultii si copiii cu astm. Studii efectuate pe esantioane reprezentative de copii si adulti au aratat ca inotul reduce severitatea episoadelor de astm. Cresterea capacitatii pulmonare castigata prin inot si inhalarea aerului umed care inconjura piscina pot imbunatati functia pulmonara si controleaza episoadele de astm.O problema ar putea sa apara in cazul piscinelor unde se foloseste clorul pentru dezinfectare, substanta care poate exacerba simptomele astmului. De aceea este indicat sa se ventileze corespunzator spatiile piscinelor acoperite.

 

Alte beneficii ale inotului: o persoana de 60 de kilograme care inoata intr-un ritm moderat va arde aproximativ 240 de calorii la fiecare 30 de minute. Cu timpul, arderea caloriilor si cresterea metabolismului derivata din inlocuirea grasimii cu masa musculara poate conduce la o scadere in greutate importanta. Pentru ca scaderea in greutate sa se produca, dieta trebuie sa fie controlata….
Pentru multe persoane, inotul actioneza si ca un stimulent psihic pentru practicarea lui cu implicare necesita o concentrare ridicata- nu o poti combina cu alte distractii precum cititul sau privitul la televizor si ajuta la interiorizare si concentrare asupra efortului, asupra miscarii in sine, iar prin asta, paradoxal,se reduce stresul ceea ce face ca in final sa te simti relaxat si odihnit.

In sprijinul celor care practica inotul de performanta  si nu numai, exista sisteme care pot crea artificial curenti /jeturi puternice de apa permitind practicarea inotului contracurent in bazine/piscine. Aceste sisteme se monteaza in peretele piscinei fie in stadiul de constructie, fie ulterior prin mici modificari ale constructiei. Sistemul include doua duze reglabile care sunt activate printr-un buton si care pot recircula pana la 21 de litri de apa pe secunda(76 metri cubi pe ora). Cand functioneaza la putere maxima,un astfel de sistem e o forta greu de infruntat si de catre cei mai buni inotatori. Totusi datorita faptului ca duze sunt reglabile sistemul poate fi o alegere excelenta si pentru relaxare, controlul greutatii si pentru exercitii de initiere in inotul contracurent.


1 коммент. Добавить
mihaiplaton66 5 мая 2016, 15:15 block
mihaiplaton66
mihaiplaton66
5 мая 2016, 15:15

buna ziua cum pot sa aflu unde se afla acest bazin si care este pretu

0
вперед →
Ошибки:

ссылка на видео

  • Ссылка на видео неправильная