Parc

Parcul ”La izvor”

Deschis până la 23:45Chișinău, La izvor
PlaceImage

Fosta denumire - "Parcul de prietenie între popoare". Parcul a fost fondat în 1972 pe strada Calea Ieşilor şi este considerat unul dintre cele mai tinere din Chişinău. Zona parcului este de aproximativ 150 hectare.

În general, oamenii îşi amintesc că s-a decis, să se creeze un loc în care fiecare sculptură, construcţie şi fiecare metru pătrat, în general, ar vorbi despre prietenia între popoarele celor 15 republici ale URSS. În opinia noastră, a ieşit pur şi simplu un parc frumos, care însă a pierdut în zilele noastre o parte din elementele sale constitutive.

Iniţial, aici a fost o insulă, plaje, poduri, "un orăşel de basm", un restaurant, o cafenea, o staţie de bărci, terenuri sportive. Trebuie de remarcat că pe timpuri, în Chişinău, nu au fost atît de multe restaurante situate lîngă apă şi drăguţul "La Izvor", construit în perioada sovietică, a fost un local foarte prestigios. De-a lungul anilor şi revoluţiilor, restaurantul a fost lăsat în paragină. Numele s-a păstrat, însă restaurantul a alunecat la nivelul unei cafenele. Acum e doar o clădire abandonată, care în opinia noastră, încă poate fi salvată şi adaptată la ceva interesant şi important pentru orăşeni.

Lacurile din parc sunt formate de o cascadă de iazuri legate prin canale. Pasarela directă conduce la un pod cîndva original (în prezent în vigoare, dar dărăpănat). De pe această punte anterior se deschidea o privelişte la insula de basm, special creată pentru copii. Această insula, a fost mult timp, principalul punct de atracţie al parcului. De mal, insula de copii, a fost legată cu ajutorul unui feribot mic. Acest colţ drăguţ, a fost dedicat Zilei Internaţionale a Copilului. Sculptorii din Moldova, l-au împodobit cu compoziţii din poveştile ruse şi moldave. Martorii oculari îşi reamintesc faptul că prin gura unui dragon s-ar putea ajunge la o poiană cu Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici, cocoşelul de aur, bufniţe care sunt acum în vogă şi alţi eroi.


Lu-Du: 0:00 - 23:45