loading...

18 decembrie, 04:00719

Atlet amator. Stupacovschi Nichita. Fotografiile mele

În edițiile anterioare ale blogului „Fotografiile mele” am făcut cunoștință cu sportivii profesioniști (Mihail Cociu, Lilian Grosu, Donna Cheli, Vasile Mantea), pentru care sportul reprezintă totul în viață. Datorită sportului profesionist, tot mai mulți oameni din întreaga lume află despre Moldova de la diverse competiții sportive internaționale, iar inimile compatrioților noștri se umplu de bucurie când răsună imnul țării noastre în cinstea victoriei vreunui sportiv moldovean.

Sporter.md va continua să urmărească evenimentele din lumea sportului profesionist din Moldova și să povestească istorii remarcabile din viețile cetățenilor. Însă, să nu uităm că scopul principal al Sporter.md este promovarea sportului amator, care să fie accesibil tuturor locuitorilor țarii noastre. Astăzi, sportul amator este răspândit pe scară largă, iar modul sănătos de viață a devenit în vogă, inclusiv datorită echipei Sporter. Numărul sportivilor amatori crește cu fiecare an. Ei nu doar aleargă, înoată și merg pe bicicletă, dar și împărtășesc experiențele personale. Resursa noastră web este mereu deschisă pentru sportivi, precum: Serghei SavciucIlie ȘtefîrțaAlexei Litvinov și alții (poate chiar și dvs.!). Pe site-ul nostru puteți găsi informații despre sportivii amatori, care au înscris propriile recorduri.

Printre atleții amatori se numără și Nichita Stupacovschi, un tânăr cronicar și unul din cei mai productivi sportivi. În ciuda faptului că este ocupat și mereu participă la diverse competiții, Nichita găsește timp să-și împărtășească experiența cu alți sportivi.

Astăzi, în ajunul Sporter Awards 2018 - o ceremonie dedicată tuturor celor care iubesc sportul, Nichita a hotărât să împărtășească istoria vieții sale. Anul trecut, la încheierea anului sportiv, în cadrul ceremoniei Sporter Awards 2017, Nichita Stupacovschi și-a propus un scop ambițios: să participe la 10 evenimente sportive ale anului 2018. Cum a reușit să-și atingă scopul (dacă a reușit s-o facă)? Nichita își va prezenta participarea la evenimente sportive prin fotografiile de mai jos și, totodată, va povesti și despre primii pași în domeniul sportului.

2006, aici am 8 ani

„Atunci abia începusem antrenamentele de Taekwondo. Nu mi-aș fi putut imagina vreodată că voi avea multe reușite și așa un viitor frumos în cariera sportivă.

Cariera mea sportivă a început la cinci ani. Aveam foarte multă energie și, ca s-o consum cumva, bunica m-a trimis la clubul de Taekwondo. Șapte ani m-am antrenat acolo și nu-mi pare rău de acest lucru. Acest gen de sport m-a învățat multe chestii utile: perseverență, ambiție și că mereu trebuie să duci lucrurile începute la bun sfârșit. Datorită bunicii mele, am învățat să mă ghidez după aceste principii. Îmi plăcea acest sport. Primii trei ani am acumulat experiență, am învățat tehnica și pregătirea de bază. La vârsta de nouă ani, la Campionatul Național de Taekwondo, am luat prima mea medalie, și tocmai pe cea de aur. Așa că, am devenit campion al RM în categoria de greutate ușoară. Emoțiile mă copleșeau și eram tare încântat de această victorie. Însă, cu părere de rău, fotografiile de la eveniment aproape că nu s-au păstrat”.


Campionatul Republicii Moldova la Taekwondo 2007. Vârsta de 9 ani. Prima victorie

„Mai târziu, am luat aurul la Campionatul din Transnistria.

Am avut o copilărie frumoasă: niciodată n-am să uit primele victorii. Adesea îmi amintesc de clipele acelea.

În general, am avut reușite mari în acest sport, deoarece am fost de două ori campion al Moldovei și de două ori al Transnistriei. De asemenea, în colecția mea de Taekwondo am două medalii de argint și una de bronz.

Au trecut câțiva ani și am pierdut interesul față de acest sport. Atunci am hotărât să încerc un alt gen de sport”.


Baschet 2013, aici aveam 14 ani

"Am început baschetul. Primele antrenamente le-am început la școală și timp de trei ani am căpătat experiență în acest sport. Am avut un antrenor foarte bun. Îmi amintesc că de multe ori veneam cu colegii de clasă ca să aruncăm mingea în coș. Mai târziu, am început să mă antrenez în cadrul unui club sportiv profesionist. Cu echipa clubului mergeam la campionate, jucam și luptam. Eu ocupam poziția de atacant, deoarece eram josuț, isteț și agil. Eram apreciat mult ca jucător de baschet, iar eu mă bucuram că pot fi de folos echipei mele.

La un campionat am ocupat locul al IV-lea, dar, cu părere de rău, pe parcursul celor doi ani de antrenament, echipa noastră nu a reușit să se ridice mai sus de acest nivel. În schimb, timp de două săptămâni, am avut experiența unor antrenamente profesioniste în stil american.

La campionatul din școală am luat locul I, iar eu am primit cupa celui mai bun atacant. Această competiție a fost o frumoasă încheiere a anului!

Am practicat acest gen de sport cinci ani, apoi a urmat o mică pauză, înainte ca să încep un alt gen de sport”.


Antrenament cu sportivii americani, 2013, aveam 14 ani


2018: un an extraordinar. Totalurile:

Ultramaratonul Rubicon, 9-11 februarie

„În februarie, după ultramaratonul Rubicon, la care am alergat 43 km, prima dată în viața mea am hotărât să fac o listă a scopurilor mele pentru anul curent. Rubicon a fost punctul de pornire, acea scânteie, care „a aprins focul” în mine pentru un an întreg. Atunci am crezut că totul e posibil. Mulți n-au crezut că voi reuși, inclusiv membrii familiei și prietenii mei îmi ziceau că sunt nebun. Dar eram ferm, știam că, dacă vreau să-mi ating scopul, trebuie să ignor ceea ce spun alții și să mă concentrez asupra antrenamentelor”.

 

Hai Haiduci! by Salomon, alergare de trail, 22 aprilie

„Prima dată în viață am participat la o asemenea competiție. Traseul cursei trecea prin renumiții Codri. Mi-a plăcut foarte mult să alerg prin locurile pitorești ale Moldovei. A fost o competiție neobișnuită, deoarece petrecerea timpului în sânul naturii creează un sentiment de neuitat. Am ajuns la finiș al V-lea în categoria generală și al III-lea în categoria mea de vârstă. Victoria aceasta a fost de un nivel mai înalt. Mai multe detalii despre cursa mea puteți afla din raportul meu.”

 

Wings for Life World Run — App Run Chisinau. Cursa contra timp și fără o distanță fixă, 21 km, 6 mai

„La Wings for Life World Run am participat de două ori: în 2017 și 2018. Aceasta reprezintă o competiție extraordinară, deoarece participă oameni din întreaga lume și toți aleargă în același timp. Startul se dă la aceeași ora, indiferent că în unele țări e zi sau noapte. Oamenii se unesc cu scopul de strânge fonduri pentru tratarea bolilor grele. Consider că este un eveniment frumos și bun. Caritatea este o cauza nobilă”.

 

Chișinău Criterium, 60 km, 6 mai

 „O cursă de biciclete care mi-a lăsat o experiență de neuitat. De multe ori am încercat să mă calific pentru această competiție, și iată, în sfârșit, am reușit să ajung aici. Am parcurs pe cursieră 60 km. A fost o competiție frumoasă, din care am învățat multe și în cadrul căreia am demonstrat o performanță bună. Nu mi-am imaginat niciodată că voi reuși să fac un asemenea lucru și că voi rezista aproape două ore în așa tempo, dar iată că rezistența s-a manifestat pe parcurs”.

 

Triatlon Triumph. Sprint. 400 m/10 km/2.5 km, 17 iunie

„Cel mai important eveniment pentru mine din anul acesta a fost competiția de triatlon. Prima dată, după ce am încercat acest gen de sport, m-am „îmbolnăvit”, adică, am îndrăgit acest sport. În cadrul competiției, scopul meu principal a fost să demonstrez un rezultat bun și să obțin performanță. Așa și a fost: am luat locul al VIII-lea în categoria generală, locul al VI-lea pe republică și locul I în categoria de 18-29 ani. Eram tare bucuros, cu toate că mă așteptam la un rezultat mai bun. Acum, deja am o nouă țintă spre care vreau să tind. Deoarece anul acesta mi-am ridicat nivelul de performanță la cele patru tehnici de natație, am obținut o reușită bună la triatlon”.

 

Sea Mile, 1852 m, 15 iulie

 „Nu-mi vine să cred: am reușit să înot o milă nautică (1852 m)! Cândva mă temeam să înot chiar până la geamandură, dar acum, în spatele meu sunt 1852 m într-un bazin acvatic deschis. Incredibil! Nici familia mea nu-și dă seama cum am făcut-o”.

 

 „În fiecare lună mă așteptau aventuri și emoții noi. Am fost mereu însoțit de prieteni, de familie și de aleasa mea”.

 

Glodiator Mud Race, 10 km, 5 august

„Glodiator Mud Race a fost o competiție nouă pentru mine: niciodată nu m-am gândit că aș putea participa la un asemenea eveniment și că aș putea obține anumite reușite. Cu bucurie aștept următoarea ediție împreună cu noi provocări!”

 

EcoRun Orheiul Vechi 21 km, 25 august

„Cu părere de rău, nu am reușit să ajung la a șaptea competiție din lista mea, care ar fi fost o bună pregătire pentru competiția de la Moscova. Totul era achitat și pregătit, dar în ajunul competiției m-a sunat un prieten, care era blocat în vamă, și a trebuit să aleg între prieten și semimaraton. De aceea, la miezul nopții, eu și tatăl meu am urcat în mașină și am mers să-l ajutăm pe prietenul meu. Ne-am întors acasă tocmai la șase dimineața, de aceea nici nu putea fi vorba despre competiție”.

 

Purcari Wine Run, alergare de trail, 10 km, 2 septembrie

 „Traseul acestei curse trecea prin podgoriile din Purcari. Am dorit să particip la acest eveniment încă de la prima sa ediție. Aceasta a fost o cursă interesantă, care mi-a creat senzații incredibile și m-a pregătit pentru cea mai grandioasă competiție”.

 

The Moscow Marathon, 42 km, 23 septembrie

 „Cea mai importantă competiție a acestui sezon: maratonul de la Moscova. M-am bucurat de o săptămână frumoasă, călătorind și bucurându-mă de viață împreună cu iubita mea. Am avut o performanță destul de bună în timpul maratonului, cu toate că mă așteptam la ceva mai slab. Mi-a plăcut traseul, oamenii și organizarea. În general, Moscova este un oraș turistic foarte frumos”.

 

Chisinau International Marathon, 5/10 км, 30 septembrie

 „Maratonul de la Chișinău a fost cursa finală, la care am participat pentru distracție, deoarece n-am vrut să lipsesc de la competiția de acasă. Am alergat împreună cu iubita mea și am reușit să-i îmbunătățim performanțele pentru distanța de 5 km. Mi-am atins scopul”.

 

„Rezumând, vreau să spun că acest an a fost un an frumos, care mi-a dat noi forțe, perseverență și determinare. Vreau ca oamenii să înțeleagă că totul este posibil. Trebuie sa ai un scop și să mergi spre el. A fost un an minunat!

În cadrul ceremoniei Sporter Awards 2018 voi face cunoștință cu calendarul evenimentelor sportive pentru anul 2019, așa că, probabil îmi voi pune scopuri noi pentru anul care vine. Planific să particip doar la cele mai importante competiții și nu vreau să pun pe lista mea așa de multe evenimente ca în anul curent. 

Un lucru îl știu cu siguranță: voi participa la evenimente sportive de alergare, natație și ciclism, dar unde exact se vor petrece aceste competiții, voi afla la Sporter Awards 2018. A mai rămas doar un pic!

Vreau să urez tuturor succes, răbdare și voință în atingerea obiectivelor.

Ne vedem la linia de start! 

Micul Maratonist”.

 

 Echipa Sporter este încântată de reușitele lui Nichita din anul 2018. Credem că performanțele atletului din acest an nu sunt ultimele din cariera sa sportivă.

În concluzie, reamintim celorlalți participanți la diverse evenimente sportive, că pot să-și împărtășească experiența sportivă, trimițându-ne o scrisoare pe e-mailul: press@sporter.md.

sursa sporter.md
0