loading...

Coronavirus, pleacă! VeloHora mă așteaptă

Noi am așteptat cu nerăbdare revenirea VeloHorei și ne-am pregătit mult pentru acest eveniment important. Dar epidemia, carantina și starea de urgență din țară, instituită până pe 15 mai, au făcut propriile ajustări. Siguranța și bunăstarea voastră sunt cele mai importante, de aceea, am convenit să amânăm evenimentul pe o perioadă nedefinită.

3 апреля, 14:557940
22 мая, 10:07391

Clubul Montan din RM își propune amenajarea stâncilor din Moldova.

Cățărători din Moldova, alpiniștii, pasionații de turism sportiv cel mai des escaladează stâncile Orheiului Vechi din satul Butuceni. Popularitatea acestui loc este asociată cu comoditatea locației, calitatea rocii, precum și cu faptul că stâncile sunt bine pitonate. În terminologia alpiniștilor, acest cuvânt înseamnă prezența unei asigurări fixe de încredere din cârlige și ancore metalice, fără de care doar câțiva alpiniști cu o experiență foarte bogată ar putea escalada.

În țara noastră, există multe alte stânci interesante și pe lângă celor din Butuceni. Dar fie nu sunt trasee pregătite, fie punctele de asigurare sunt distruse. Această situație inhibă foarte mult dezvoltarea alpinismului pentru recreație în regiuni.

Organizația națională a alpiniștilor Clubul Montan din Republica Moldova a decis să înceapă un proiect deschis privind amenajarea sportivă a stâncilor din Moldova potrivite pentru escaladă, inclusiv ale celor din Transnistria. Se presupune o dotare delicată a stâncilor cu puncte fixe de asigurare, curățarea zonelor periculoase de „pietre vii”, curățarea zonelor adiacente, agrearea unor reguli de siguranță și condiții ecologice pentru aflarea pe stânci, o descriere detaliată a zonelor stâncoase (cum cum de ajuns, care sunt caracteristicile șederii, etc.).

Organizatorii doresc ca toți cei pasionați de escaladarea stâncilor, inclusiv din regiuni, să poată învăța și să-și practice pasiunea în condiții de siguranță, mai mult de atât mizează și pe interesul tot mai mare al cățărătorilor și al turiștilor din străinătate.

Proiectul este non-profit, finanțat de inițiatori, deschis parteneriatelor și voluntarilor.

Partenerul financiar principal al proiectului a devenit Magazinul de echipament sportiv și turism Limon.md (Outdoor Centre Linia Montana). Partener principal informațional: Sporter.md

În legătură cu interzicerea evenimentelor în grup pentru luna următoare, primele lucrări în echipă o să înceapă în luna iulie. Între timp, organizatorii cercetează locațiile, întocmesc un plan de lucru, achiziționează echipamente, negociază cu administrațiile locale și atrag voluntari calificați.

Descrierea conceptului este publicată pe pagina web a organizatorilor, tot acolo puteți găsi Informație despre primele evenimente deschise, unde, dacă doriți, vă puteți alătura:

http://exitpoint.md/prorock-moldova/

источник sporter.md
0