loading...

Extinzând hotarele: Maratonul Chișinău, alergat virtual și în India

Duminică, 27 septembrie, s-a încheiat cea mai neobișnuită și mai internațională ediție a Maratonului de la Chișinău — Online Chisinau International Marathon 2020. În această zi, alergătorii în tricourile decorate cu însemnele competiției au putut fi văzuți nu doar la Chișinău, ci și la Ungheni, Bălți, Soroca, în mai multe orașe din Transnistria, în SUA, Italia, România, Grecia și chiar în India.

5 octombrie, 16:261350
Până la startul Online Chisinau Marathon 2020 au mai rămas 2 zile

Puteți susține cel mai mare eveniment sportiv din Moldova oriunde v-ați afla – în țară sau peste hotare, alergând una dintre distanțele selectate. Organizatorii sugerează să purtați un tricou de la edițiile precedente ale maratonului sau de la orice alt eveniment Sporter, pentru a simți că împreună suntem uniți. Fiecare participant își alege singur traseul pentru cursă.

25 septembrie, 14:242640
Aheel, un dispozitiv inteligent

Dacă îți place să alergi, atunci e posibil că ai auzit despre tehnici de alergare traumatice și netraumatice. Pe scurt, aterizarea pe călcâi în timp ce alergați este periculoasă pentru genunchi, spate și articulații.

25 septembrie, 13:262380
Maraton în Moldova! Fără circulație blocată

Duminică, 27 septembrie, locuitorii Republicii Moldova vor fi reuniți de un eveniment unic – Maratonul Internațional Chișinău. În acest an, din cauza restricțiilor, competiția va avea loc online.

16 septembrie, 18:533760
22 mai, 10:07779

Clubul Montan din RM își propune amenajarea stâncilor din Moldova.

Cățărători din Moldova, alpiniștii, pasionații de turism sportiv cel mai des escaladează stâncile Orheiului Vechi din satul Butuceni. Popularitatea acestui loc este asociată cu comoditatea locației, calitatea rocii, precum și cu faptul că stâncile sunt bine pitonate. În terminologia alpiniștilor, acest cuvânt înseamnă prezența unei asigurări fixe de încredere din cârlige și ancore metalice, fără de care doar câțiva alpiniști cu o experiență foarte bogată ar putea escalada.

În țara noastră, există multe alte stânci interesante și pe lângă celor din Butuceni. Dar fie nu sunt trasee pregătite, fie punctele de asigurare sunt distruse. Această situație inhibă foarte mult dezvoltarea alpinismului pentru recreație în regiuni.

Organizația națională a alpiniștilor Clubul Montan din Republica Moldova a decis să înceapă un proiect deschis privind amenajarea sportivă a stâncilor din Moldova potrivite pentru escaladă, inclusiv ale celor din Transnistria. Se presupune o dotare delicată a stâncilor cu puncte fixe de asigurare, curățarea zonelor periculoase de „pietre vii”, curățarea zonelor adiacente, agrearea unor reguli de siguranță și condiții ecologice pentru aflarea pe stânci, o descriere detaliată a zonelor stâncoase (cum cum de ajuns, care sunt caracteristicile șederii, etc.).

Organizatorii doresc ca toți cei pasionați de escaladarea stâncilor, inclusiv din regiuni, să poată învăța și să-și practice pasiunea în condiții de siguranță, mai mult de atât mizează și pe interesul tot mai mare al cățărătorilor și al turiștilor din străinătate.

Proiectul este non-profit, finanțat de inițiatori, deschis parteneriatelor și voluntarilor.

Partenerul financiar principal al proiectului a devenit Magazinul de echipament sportiv și turism Limon.md (Outdoor Centre Linia Montana). Partener principal informațional: Sporter.md

În legătură cu interzicerea evenimentelor în grup pentru luna următoare, primele lucrări în echipă o să înceapă în luna iulie. Între timp, organizatorii cercetează locațiile, întocmesc un plan de lucru, achiziționează echipamente, negociază cu administrațiile locale și atrag voluntari calificați.

Descrierea conceptului este publicată pe pagina web a organizatorilor, tot acolo puteți găsi Informație despre primele evenimente deschise, unde, dacă doriți, vă puteți alătura:

http://exitpoint.md/prorock-moldova/

sursa sporter.md
0