loading...

22 ianuarie, 10:00471

Agenţia Mondială Antidoping ar putea decide noi sancţiuni împotriva Rusiei

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA), care se reuneşte marţi, ar putea decide eventuale noi sancţiuni contra Rusiei, acuzată de dopaj de stat între 2011 şi 2015, informează AFP.

Comitetul Executiv al Agenţiei, organismul său politic compus din reprezentanţi guvernamentali şi ai mişcării olimpice, va delibera marţi prin teleconferinţă, miza fiind o posibilă nouă suspendare a Agenţiei antidopaj a Rusiei (RUSADA), după ce mai multe date legate de controalele fostului laborator din Moscova au fost recuperate de experţii AMA/WADA cu o întârziere de 15 zile peste data limită.

Comitetul Executiv se va pronunţa de fapt asupra recomandărilor - ţinute secrete - comitetului de revizuire a conformităţii (CRC), care s-a reunit la Montreal, sediul AMA/WADA, pe 14 şi 15 ianuarie.

Anunţând pe 20 septembrie ridicarea suspendării RUSADA în vigoare din 2015, AMA/WADA a însoţit această decizie considerată controversată de condiţii stricte. Printre acestea, recuperarea datelor înregistrate în anii 2011-2015 aflate în centrul scandalului, trebuiau să se producă înainte de sfârşitul anului trecut.

Însă o primă misiune a AMA/WADA la laboratorul rus, la jumătatea lunii decembrie, a eşuat, din motive "logistice", după cum a susţinut Kremlinul. O a doua misiune, la începutul lunii ianuarie, s-a soldat în final cu recuperarea datelor chiar înainte ca CRC să trimită recomandările sale comitetului executiv la mijlocul lunii ianuarie. Mai exact la două săptămâni după data limită.

Juristul canadian Richard McLaren, aflat la originea raportului care a scos la lumină acuzaţiile de dopaj instituţional din Rusia între 2011 şi 2015, consideră că "sute" de cazuri de dopaj ar putea fi conţinute în datele laboratorului din Moscova, la care AMA/WADA a avut acces în ultimele zile.

Întrebat în legătură cu cazurile concrete pe care aceste date le pot furniza, canadianul a evocat "între 300 şi 600 de cazuri", chiar dacă a insistat că totuşi este vorba de "supoziţii".

"Anumite date vor trebui analizate pentru a determina autenticitatea lor. Iar acest lucru nu este posibil în câteva zile", a subliniat juristul canadian într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, adăugând că experţii AMA/WADA au fost nevoiţi să aştepte până la termenul limită 31 decembrie pentru a putea primi accesul la aceste date.

"Este intrigant să ne uităm la ce s-a întâmplat în luna decembrie. Ei nu erau pregătiţi să furnizeze informaţiile, iar zece zile mai târziu, în ianuarie, sunt pregătiţi. Eu sper totuşi că AMA/WADA a obţinut datele complete şi veritabile", a adăugat McLaren.

Obţinerea acestor date înainte de 31 decembrie era o condiţie strictă fixată de AMA/WADA atunci când a acceptat pe 20 septembrie să ridice sancţiunile la adresa Agenţiei antidoping a Rusiei (RUSADA), suspendată din noiembrie 2015.

sursa Agerpres.ro
0
Noutați asemănătoare