loading...

Sporter Shop: ce suvenire veți putea cumpăra ca amintire despre Maraton

Dragi participanți și invitați ai celei de-a cincea ediții aniversare a „Maratonului Internațional Chișinău”, vă aducem la cunoștință că pe teritoriul SportExpo din cadrul orășelului sportiv al evenimentului va funcționa magazinul „SporterShop”, unde veți putea achiziționa tot felul de suvenire și lucrușoare interesante cu logo-ul maratonului.

19 septembrie, 06:581750
25 martie, 11:28318

Veaceslav Manolachi: ”Am stabilit pentru anul curent două obiective sportive prioritare”

Interviu acordat în exclusivitate Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES de către președintele Federației Moldovenești a Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului (FMSSVS), rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport (USEFS), Veaceslav Manolachi.

MOLDPRES: Sportul universitar este în majoritatea țărilor civilizate, nucleul echipelor naționale la majoritatea disciplinelor olimpice. În țara noastră care este situația la acest capitol?

Veaceslav Manolachi: Este și firesc să fie așa, pentru că dacă nu faci sport în tinerețe, dacă nu te consacri unei probe la această vârstă, când dorești să obții performanțe și la nivel mondial, atunci când să o faci? În copilărie sau la bătrânețe? Perioada studenției este cea mai propice, cea mai indicată pentru a te consacra unei probe sportive dacă dorești să obții rezultate înalte.

Referitor la sportul universitar moldovenesc situația a fost, eufemistic vorbind, cu puțin timp în urmă, nedorită. Timp de doi ani, orice activitate sportivă la nivel național interuniversitar a fost blocată. Nu a avut loc din cauza unor oameni care s-au dovedit a fi incapabili să dirijeze acest proces. Această stagnare și-a lăsat amprenta asupra sportului studențesc. În 2018 am reluat tradiționalele campionate universitare, Universiade, ne-am anunțat revenirea pe arena internațională.

M.: Sunt schimbări spre bine?

V.M.: Sunt și am să numesc câteva dintre acestea. La finele anului trecut am făcut o trecere în revistă, o gală a sportului studențesc. Părerea unanimă a tuturor este că evenimentul ca atare a constituit o premieră din punct de vedere organizatoric. La concret: primele trei echipe situate în clasamentul general al campionatelor universitare au beneficiat, pentru prima dată, de o primă egală cu aproximativ 450 mii de lei. Suma a fost repartizată în funcție de locurile ocupate la finele competiției. De aceasta au beneficiat selecționatele Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Academiei de Studii Economice din Moldova și Universității Tehnice din Moldova.

În plus, cei aproximativ 20 de studenți de la diferite instituții de învățământ, care au devenit premianți ai Campionatelor Europene și Mondiale au fost, de asemenea, remunerați. Nu este vorba de prime impresionante, dar oricum, în premieră, prestația lor excelentă pe arena internațională a fost luată în vedere, apreciată și de Federația de profil. Fiecare a primit câte un costum sportiv confecționat la cea mai bună firmă de echipament sportiv autohton și o primă. O primă, în aceeași mărime, a fost oferită și antrenorilor performerilor.

Mai mult. În premieră, am participat în martie curent la Universiada Mondială de iarnă (Krasnoiarsk, Rusia) unde reprezentanții noștri, Valentina Mîrza și Nicolae Gaiduc, au ocupat locul 9 în clasamentul general la biatlon. Dacă ținem cont de realitățile noastre este, să fim de acord, o mică performanță. Boxerul Andrei Zatușevschi (91 kg) a cucerit anul trecut medalia de bronz la Campionatul Mondial Universitar (Elista, Rusia).

M.: Anul curent e în plină desfășurare Universiada națională. Ce puteți remarca în acest context?

V.M.: Startul a demonstrat un raport aproximativ de forțe și faptul ca atare este pe placul publicului, spectatorilor care vin la turnee. Două titluri de campioni (la șah și volei feminin) și-a adjudecat selecționata Universității de Stat din Moldova, trei, la baschet feminin, tenis de masă masculin și feminin – reprezentativa USEFS, un titlu, la futsal – echipa Universității Libere Internaționale din Moldova.

Într-al doilea rând, deja este sesizată o creștere a interesului față de sportul studențesc, soarta, dezvoltarea acestuia. O ascensiune numerică mică, dar vizibilă. De exemplu. Comparativ cu ediția din anul trecut, a sporit numărul de participante la baschet feminin, futsal, volei feminin. La aceste turnee au participat cu 2-3 echipe mai mult.

M.: Vara curentă se va desfășura la Napoli (Italia) Universiada Mondială. La ce discipline sportive va participa Republica Moldova?

V.M.: În programul ei competițional figurează concursuri la 18 discipline. Noi am calculat bine forțele, șansele la ce probe de a ne clasa minimum în primii 10, iar maximum de a urca pe podiumul de premiere. În opinia experților, am putea avea evoluții meritorii la judo, taekwondo, atletism, natație și tir cu arcul. Delegația moldovenească va fi alcătuită din aproximativ 30 de sportivi, antrenori, oficiali. În acest context, avem toată înțelegerea și susținerea Ministerului Educației, Cercetării și Culturii.

O precizare: la această competiție polisportivă de anvergură nu pot participa toți doritorii. Pentru a te califica la ea trebuie să îndeplinești anumite normative de nivel internațional. Din acest considerent sunt posibile unele schimbări comparativ cu intențiile unora. Oricum, intenționăm să evoluăm cu succes. Federația Moldovenească a Sportului Studențesc și a Veteranilor Sportului are de rezolvat mai multe probleme, dar prioritățile ei anul curent sunt desfășurarea în bune condiții a Universiadei naționale și evoluarea meritorie la Universiada Mondială.  

Fișier biografic

Veaceslav Manolachi s-a născut pe 27 martie 1958 la Zamciogi (Strășeni). Doctor habilitat, profesor, rector al Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, investit cu al 4-lea mandat. Doctor Honoris Causa la 14 universităţi din lume. Honorary Professor of the Academic Union, Oxford (Marea Britanie). Este decorat cu medalia Socrate al acestei prestigioase instituții de învățământ. Cavaler al mai multor distincţii de stat, inclusiv ”Ordinul Republicii”. Maestru al sportului la sambo şi judo, Antrenor Emerit al Republicii Moldova, președinte de onoare al Federației Moldovenești de Judo.

sursa moldpres.md
0
Noutați asemănătoare