loading...

Extinzând hotarele: Maratonul Chișinău, alergat virtual și în India

Duminică, 27 septembrie, s-a încheiat cea mai neobișnuită și mai internațională ediție a Maratonului de la Chișinău — Online Chisinau International Marathon 2020. În această zi, alergătorii în tricourile decorate cu însemnele competiției au putut fi văzuți nu doar la Chișinău, ci și la Ungheni, Bălți, Soroca, în mai multe orașe din Transnistria, în SUA, Italia, România, Grecia și chiar în India.

5 octombrie, 16:261010
Până la startul Online Chisinau Marathon 2020 au mai rămas 2 zile

Puteți susține cel mai mare eveniment sportiv din Moldova oriunde v-ați afla – în țară sau peste hotare, alergând una dintre distanțele selectate. Organizatorii sugerează să purtați un tricou de la edițiile precedente ale maratonului sau de la orice alt eveniment Sporter, pentru a simți că împreună suntem uniți. Fiecare participant își alege singur traseul pentru cursă.

25 septembrie, 14:242360
Aheel, un dispozitiv inteligent

Dacă îți place să alergi, atunci e posibil că ai auzit despre tehnici de alergare traumatice și netraumatice. Pe scurt, aterizarea pe călcâi în timp ce alergați este periculoasă pentru genunchi, spate și articulații.

25 septembrie, 13:262100
Maraton în Moldova! Fără circulație blocată

Duminică, 27 septembrie, locuitorii Republicii Moldova vor fi reuniți de un eveniment unic – Maratonul Internațional Chișinău. În acest an, din cauza restricțiilor, competiția va avea loc online.

16 septembrie, 18:533390
9 august, 08:131095

Bărbatul de 96 de ani a stabilit un nou record mondial la distanța de 5 km

Roy Englert, un cetățean al SUA din statul Virginia, a redus timpul de alergare din recordul anterior cu aproape 8 minute, în cadrul campionatului „USATF Masters Outdoor Championships”.

  • Roy Englert, un bărbat de 96 ani, a stabilit (în mod neoficial) un nou record mondial pentru categoria sa de vârstă la cei 5000 metri, în cadrul campionatului „USATF Masters Outdoor Championships”, cu 8 minute mai puțin decât recordul anterior.

  • Domnul Englert are deja și alte recorduri stabilite în categoria 95-99 ani la distanța de 800 metri și 1500 metri.

Roy Englert din Springfield, Virginia, continuă să stabilească noi recorduri în domeniul sportului, mai exact, în alergare. La momentul de față, bărbatul de 96 ani deține recordul mondial în categoria de vârstă 95-99 ani la distanța de 800 metri, 1500 metri și 3000 metri (deși încă așteaptă aprobarea), pe care le-a stabilit în mod consecutiv în luna martie. În plus, este membru al echipelor de ștafetă (4x100, 4x400 și 4x800) care au stabilit recorduri mondiale.

În cadrul campionatului „USATF Masters Outdoor Championships” din Ames, Iowa, în data de 11 iulie, domnul Englert a adăugat la colecția sa de recorduri unul nou: a alergat 5000 metri timp de 42:30:23, astfel înregistrând un nou record în mod neoficial, comparativ cu cel anterior de 50:10:56 stabilit de Frank Levine, adică, a alergat cu aproape 8 minute mai puțin. (Recordul domnului Englert încă așteaptă aprobarea USATF).

Din motiv că în categoria lui de vârstă nu prea sunt alergători - la distanța de 5000 metri în genere nu au fost alți participanți - adesea, domnul Englert aleargă doar contra cronometru. 

Se pare că domnul Englert nu este deranjat de faptul că aleargă singur.

„E distractiv. Nu este distractiv în timpul alergării, dar este vesel când ajungi la linia de finiș. De fapt, este o muncă grea”, spune el.

Conform profilului de pe National Senior Games Association (Asociația Națională de Jocuri pentru Seniori), domnul Englert aleargă 2-3 mile (3-5 km) pe zi, antrenându-se în mare parte pe banda rulantă, nu departe de casa sa, la sala de la Lake Ridge Retirement Living Community (Comunitatea pentru pensionari Lake Ridge). Când se apropie ziua cursei, el mărește distanța până la 3-4 mile (5-6,5 km) și încorporează antrenamente de viteză pe o pistă de interior.

Deși mulți îl consideră pe domnul Englert o inspirație, el nu acorda prea multă importanță acestor complimente.

„Nu mă cred chiar o așa mare inspirație. Sunt un alergător lent. Dar cred că am depășit aproape toată lumea. E mult mai ușor să câștigi când nu prea ai concurenți”, menționează sportivul.

Cu siguranță că acest „star al pistei de alergare” a fost binecuvântat cu o genetică bună și cu o atitudine hotărâtă. Pe lângă acestea, bărbatul sfătuiește toți alergătorii să continue să alerge, și chiar să stabilească recorduri noi în categoria lor de vârstă, atâta timp cât sunt în stare.

„Singurul meu sfat ar fi: continuați să alergați. Faceți mișcare. Mergeți înainte și nu vă opriți”, încheie campionul.

sursa sporter.md
2
Noutați asemănătoare