loading...

Extinzând hotarele: Maratonul Chișinău, alergat virtual și în India

Duminică, 27 septembrie, s-a încheiat cea mai neobișnuită și mai internațională ediție a Maratonului de la Chișinău — Online Chisinau International Marathon 2020. În această zi, alergătorii în tricourile decorate cu însemnele competiției au putut fi văzuți nu doar la Chișinău, ci și la Ungheni, Bălți, Soroca, în mai multe orașe din Transnistria, în SUA, Italia, România, Grecia și chiar în India.

5 octombrie, 16:261010
Până la startul Online Chisinau Marathon 2020 au mai rămas 2 zile

Puteți susține cel mai mare eveniment sportiv din Moldova oriunde v-ați afla – în țară sau peste hotare, alergând una dintre distanțele selectate. Organizatorii sugerează să purtați un tricou de la edițiile precedente ale maratonului sau de la orice alt eveniment Sporter, pentru a simți că împreună suntem uniți. Fiecare participant își alege singur traseul pentru cursă.

25 septembrie, 14:242360
Aheel, un dispozitiv inteligent

Dacă îți place să alergi, atunci e posibil că ai auzit despre tehnici de alergare traumatice și netraumatice. Pe scurt, aterizarea pe călcâi în timp ce alergați este periculoasă pentru genunchi, spate și articulații.

25 septembrie, 13:262100
Maraton în Moldova! Fără circulație blocată

Duminică, 27 septembrie, locuitorii Republicii Moldova vor fi reuniți de un eveniment unic – Maratonul Internațional Chișinău. În acest an, din cauza restricțiilor, competiția va avea loc online.

16 septembrie, 18:533390
12 august, 06:35848

Premiu în valoare de 3500 dolari pentru câștigătorii cursei în scaune cu rotile

Doi participanți în scaune cu rotile simple au primit scaune cu rotile sportive după ce au terminat cursa de 15 km în mai puțin de 2 ore și 15 minute.

  • Organizatorii provocării pentru sportivii în scaune cu rotile, din cadrul competiției Utica Boilermaker 15K, au oferit participanților posibilitatea de a câștiga un scaun cu rotile sportiv, dacă aceștia vor concura în scaune cu rotile obișnuite și vor ajunge la finiș în mai puțin de 2 ore și 15 minute.

  • Această provocare a debutat în 1998, când organizatorii au dorit să mărească numărul participanților în divizia sportivilor în scaune cu rotile.

  • Emily Searle și Stephanie Woodward au acceptat provocarea din acest an și au câștigat câte un scaun cu rotile sportiv cu trei roți, în valoare de 3500 dolari americani.

Doi sportivi, în urma competiției Utica Boilermaker 15K, în care au participat în scaune cu rotile non-sportive, au plecat acasă nu doar cu medalii.

Emily Searle și Stephanie Woodward sunt câștigătorii provocării pentru sportivii în scaune rulante: o cursă, în care sportivii trebuie să participe în scaune cu rotile obișnuite și să ajungă la finiș în mai puțin de 2 ore și 15 minute, iar câștigătorii acestei cursei sunt premiați cu scaune rulante sportive, în valoare de 3500 dolari americani.

„Mulți dintre prietenii noștri, care suferă de vreo dizabilitate, fie leziune a coloanei vertebrale, fie vreun defect congenital, au dorit să participe în această competiție. Acest program le permite să concureze alături de marii sportivi, iar dacă câștigă un scaun cu rotile nou, ei vor putea călători prin toată țara sau peste hotarele ei, pentru a participa în alte competiții”, spune Marc DePerno, un membru al diviziei pentru sportivii în scaune cu rotile, din cadrul Boilermaker, din 2002.

Această provocare a debutat în 1998, când organizatorii au dorit să mărească numărul participanților în divizia sportivilor în scaune cu rotile, în care, pe vremuri, puteai număra participanții pe degete. O problemă cu care s-au confruntat organizatorii a fost lipsa de acces a sportivilor la echipamentul potrivit.

Scaunele cu rotile sportive sunt scumpe și, adesea, prețul lor depășește câteva mii de dolari. Pentru a stimula participarea în această divizie, organizatorii s-au adresat sponsorilor și persoanelor fizice pentru a obține donații în formă de scaune cu rotile, care ar putea fi acceptate în calitate de premiu pentru participanții care se încadrează în timpul limită.

„Pentru o persoană obișnuită, prețul unui scaun cu rotile este exagerat, de aceea ne-am pus ca scop să eliminăm bariera financiară. Diferența dintre un scaun rulant standard și unul de performanță este ca și diferența dintre o pereche de pantofi sportivi de baschet cu mărimea de trei ori mai mare și o pereche de pantofi de mărimea potrivită confecționați la comandă”, explică d-nul DePerno.

Se pare că stimulentul funcționează, deoarece tot mai mulți participanți se înscriu anual, atât la competiție, cât și în divizie. Numărul total de participanți din anul acesta este de 35, dintre care toți au reușit să ajungă la finiș.

Emily Searle și Stephanie Woodward sunt câștigătorii cursei de 15 km, care au ajuns la linia de finiș în 1:21:34 și 1:32:27, respectiv.

D-nul DePerno a spus că, datorită antrenamentelor, acești sportivi au reușit să ajungă la finiș mai devreme decât timpul limită al competiției. În anii trecuți, majoritatea sportivilor ajungeau la indicele de 2 ore, dar nu mai puțin de atât.

„Ceea ce spun participanții curselor anterioare este că acestea le-au schimbat viețile. Începând cu autostima, puterea, condiționarea, și terminând cu legarea unor prietenii noi, Boilermaker a adus toate acestea în viețile lor. Aceasta deschide uși pentru un nou stil de viață”, încheie d-nul DePerno.

sursa sporter.md
0
Noutați asemănătoare