loading...

Ultramaratonul Rubicon revine

În luna februarie 2021, va avea loc cea mai importantă cursă din Moldova și unul dintre evenimentele cele mai importante din istoria curselor din țară – ultramaratonul Rubicon.

31 decembrie, 16:241720
Cum să participi la cursa RUNdemia 2.0?

Anul 2020 nu e prea bogat în competiții. Dar toamna nu este momentul pentru a fi deprimat. Este timpul să câștigi noi medalii sportive. Acceptă provocarea Sporter și RUNdemia! Participă la ediția de toamnă a cursei online RUNdemia 2.0 în perioada 23-29 noiembrie. De data aceasta totul va fi diferit: un nou sezon, o nouă medalie, noi categorii de câștigători.

4 noiembrie, 12:265100
Extinzând hotarele: Maratonul Chișinău, alergat virtual și în India

Duminică, 27 septembrie, s-a încheiat cea mai neobișnuită și mai internațională ediție a Maratonului de la Chișinău — Online Chisinau International Marathon 2020. În această zi, alergătorii în tricourile decorate cu însemnele competiției au putut fi văzuți nu doar la Chișinău, ci și la Ungheni, Bălți, Soroca, în mai multe orașe din Transnistria, în SUA, Italia, România, Grecia și chiar în India.

5 octombrie, 16:264910
Până la startul Online Chisinau Marathon 2020 au mai rămas 2 zile

Puteți susține cel mai mare eveniment sportiv din Moldova oriunde v-ați afla – în țară sau peste hotare, alergând una dintre distanțele selectate. Organizatorii sugerează să purtați un tricou de la edițiile precedente ale maratonului sau de la orice alt eveniment Sporter, pentru a simți că împreună suntem uniți. Fiecare participant își alege singur traseul pentru cursă.

25 septembrie, 14:246110
Aheel, un dispozitiv inteligent

Dacă îți place să alergi, atunci e posibil că ai auzit despre tehnici de alergare traumatice și netraumatice. Pe scurt, aterizarea pe călcâi în timp ce alergați este periculoasă pentru genunchi, spate și articulații.

25 septembrie, 13:265720
Maraton în Moldova! Fără circulație blocată

Duminică, 27 septembrie, locuitorii Republicii Moldova vor fi reuniți de un eveniment unic – Maratonul Internațional Chișinău. În acest an, din cauza restricțiilor, competiția va avea loc online.

16 septembrie, 18:537500
21 august, 14:36772

PURCARI - ” locul unde pământul devine vin”

Istoria Vinăriei Purcari începe încă din secolul XVIII, când coloniștii germani și francezi au luat în arendă pământurile de la Mănăstirea Afon-Zograf. La sfârșitul secolului XIX, Vinăria Purcari sărbătorește adevăratul triumf la Expoziția Mondială de la Paris în 1878, când experții francezi au fost impresionați de cel care va deveni peste ani, faimosul Negru de Purcari, distins cu prima sa medalie de aur la nivel mondial. Specialiștii francezi au crezut că este vorba despre un vin de Bordeaux.

O nouă eră în istoria Purcari începe în 1950, când vinificatorii moldoveni au restabilit tehnologia clasică de producere a celebrelor vinuri. Unul dintre marii profesioniști ai timpului Pimen Cupcea, a reconstituit rețeta legendarului vin Negru de Purcari, iar Ion Ungureanu a creat o nouă capodoperă – Purpuriu de Purcari. În această perioadă, vinurile de Purcari capătă o popularitate imensă şi devin un simbol incontestabil al Republicii Moldova.

În perioada modernă a Vinăriei Purcari apar vinurile albe - Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Chardonnay, dar și ICE Wine, care au cucerit cele mai prestigioase medalii din lume, cum ar fi Platină la Decanter 2016 și 2019, Gold Special Prix - la Challenge International du Vin, Bordeaux 2016. 

Un moment important a fost când pentru prima dată în cei 190 de ani de activitate, Vinăria a lansat o gamă de spumante super premium, după metoda tradițională franceză - Cuvée de Purcari, Cuvee Fetească Albă și Grande Cuvee de Purcari. Această lansare a fost marcată de succes, întrucât pe lângă medaliile de aur obținute, Cuvee de Purcari Alb Brut a intrat în top 10 cele mai bune spumante din lume, la Effervescents du Monde 2018.

Astăzi, la Château Purcari, una dintre cele mai vechi și renumite domenii din Europa de Est, reconstruită și modernizată în 2003, se păstrează cele mai impresionante colecții de vinuri Purcari. Castelul, construit în stil brâncovenesc, este amplasat deasupra faimoaselor beciuri dispuse într-un labirint în formă de cruce de pe vremea vechilor călugări. 

Purcari are în palmares peste 370 de medalii la cele mai prestigioase concursuri internaționale. De-a lungul anilor, vinurile de Purcari au avut onoarea să fie servite și apreciate la case regale, de însăși Regina Elisabeta II, de Regina Victoria a Marii Britanii, de regele George al V-lea, iar din 2015, vinăria a primit brevetul care atestă calitatea de Furnizor Oficial al Casei Regale a României. 

În 2019, Purcari a fost desemnată cea mai bună vinărie din Moldova la Mundus Vini 2019, iar Negru de Purcari, cel mai bun vin roșu. În acest an, Negru de Purcari a luat medalii de aur la Mundus Vini, Galicja Vitis, Concours Mondial de Bruxelles, Berliner Wine Trophy, Challenge International du Vin, etc, iar Chardonnay de Purcari – medalia de platină la Decanter Londra, cu un scor de 97 de puncte, adică cel mai mare scor din spațiul românesc obținut vreodată. 

Purcari – dove la terra diventa vino. ”Purcari este locul unde pământul devine vin” , afirmă oenologul italian, Federico Giotto. Cu o istorie și tradiție viticolă bogată, Purcari este mai mult decât o vinărie cu trecut glorios, rămâne o legendă vie ce poartă cu sine dovada pasiunii și dragostei față de vița de vie și vin. 

Apropo, un bun prilej pentru a explora podgoriile și a gusta din vinurile deosebite ale vinăriei Château Purcari este competiția de alergare Purcari Wine Run, care se va desfășura pe 24 august.  Purcari Wine Run reprezintă o cursă de tip trail, al cărei traseu trece chiar pe podgoria vinăriei Purcari. La fiecare 2 km ai traseului, participanții vor da peste câte un pit-stop la care vor avea ocazia să guste din cele mai alese vinuri. Pentru mai multe informații despre competiție și pentru a vă înregistra, accesați: https://purcari.winerun.md/ro/

Cel mai popular panou de anunțuri online 999.md și organizația sportivă Sporter sunt organizatorii Purcari Wine Run, iar Château Purcari este co-organizatorul acestei curse unice.

sursa sporter.md
0
Noutați asemănătoare