loading...

Echipa Sporter vă urează un An Nou fericit!

Anul Nou este o sărbătoare importantă. Este momentul în care ne oprim și facem bilanțul. Noi, echipa Sporter, ne amintim cât de reușit a fost anul competițional, ce am izbutit să facem și ce încă mai avem de făcut

30 decembrie, 08:512460
13 august, 06:10469

Un bărbat în sandale a finisat primul cursa de 500 km!

Greg Armstrong a stabilit un nou record al cursei „Last Vol State 500K”, purtând o pereche de sandale de încredere (de la compania „Tevas”). Să vedem cum a reușit.

Joia trecută, alergătorii au pornit într-o călătorie prin statul Tennessee, în cadrul competiției „Last Vol State 500K 2019”, o cursă creată de Barkley Marathons, fondatorul căreia este Gary “Lazarus Lake” Cantrell. Un bărbat încălțat în sandale a fost primul care s-a alăturat lui Cantrell la linia de finiș.

 Greg Armstrong a fost la cea de-a cincea încercare de a parcurge toată distanța de 314 mile (502,4 km) prin tot statul Tennessee și cea de-a doua încercare de a o face fără ajutorul asistenților, deoarece el deja a stabilit un record la această distanță în 2016 cu ajutorul asistenților. Însă anul acesta, deoarece prima tentativă de a alerga fără ajutor a eșuat, el a pornit a doua oară la drum fără asistenți, pentru că dorea să stabilească un record nou contra celui pe care l-a înscris când a fost însoțit de o echipă.

Acum el a reușit să-și atingă scopul și să ajungă la linia de finiș primul și, desigur, să obțină un nou record de 3 zile, 14 ore, 11 minute și 31 secunde. El a bătut recordul curent al lui Johan Steene, care, ajutat de asistenții săi, alerga odată cu Armstrong pentru a-i „lua” recordul stabilit cu ajutorul asistenților.

Fapta lui Armstrong a fost și mai remarcabilă din motiv că el a alergat această distanță între o pereche de sandale „Teva Tanza” și s-a antrenat în ele, alergând 500-600 mile (800-960 km) cu o lună înainte de cursa respectivă.

Profesorul de biologie de la un gimnaziu din Tennessee a purtat aceste sandale din 2013, și consideră că acestea și-au îndeplinit datoria în timpul ultramaratoanelor.

„În asemenea curse și „Badwater 135” (ultramaraton), sandalele sunt cunoscute sub denumirea de „distrugători ai picioarelor umane” deoarece se rup bucăți de piele din partea de jos a tălpii. Însă eu nu am bășici, ci doar o senzație de fricțiune ușoară la degetul mare, în locul în care se află cureaua sandalelor. Picioarele mele nu rămân umede din cauza transpirației, iar încălțămintea se usucă foarte repede. Eu am alergat aproape 2700 mile (4320 km) doar în aceste sandale, inclusiv distanța acestei curse”, spune bărbatul de 45 de ani, Greg Armstrong.

De asemenea, dl Armstrong mai lucrează la o organizație non-profit, numită „Run 4 Water”, care ajută la îmbunătățirea calității apei din diferite zone ale lumii. În timpul unei călătorii cu multă umezeală, el și-a dat seama că are nevoie de o alternativă pentru perechea de încălțăminte care absoarbe apa și dăunează picioarelor. Atunci el a descoperit sandalele „Teva”.

În timp ce dl Armstrong pare foarte convins de beneficiile alergării în sandale, noi suntem de altă părere și, din acest motiv, am căutat sfaturile unui podiatru pentru a găsi răspunsuri.

Deși structura este sănătoasă, deoarece călcâiele și curelele sandalelor mențin toată talpa stabil, nu este recomandat ca oamenii să alerge în sandale de orice tip, a spus Alan Bass, doctor în medicină podiatrica, purtător de cuvânt al Asociației Medicale Americane Podiatrice și podiatru din Manalapan, New Jersey.

„Armstrong este o excepție. El este un „rebel”, care se simte bine în sandale, însă 99 dintre 100 de oameni, aș spune eu, probabil nu se vor simți confortabil alergând în așa fel de încălțăminte. Cel mai bun răspuns al meu ar fi să accesați site-ul companiei „Teva” și să vedeți dacă ei recomandă să practicați sportul, folosind produsul lor, iar apoi puneți-vă întrebarea: ‘Vezi tu pe cineva alergând în sandale?’”, recomandă dr. Bass.

Cele amintite mai sus nu afirmă că încălțăminte este rea. Dr. Bass recomandă aceste sandale pentru folosire ocazională, în locul unor șlapi sau pantofi cu călcâiul descoperit.

„Orice încălțăminte cu structura asemănătoare cu cea a sandalelor Teva, cu o curea, care să acopere tendonul lui Ahile, este o bună alternativă pentru cei cărora nu le place să poarte șlapi sau pantofi cu călcâiul descoperit,” a adăugat dr. Bass. Încălțămintea aceasta nu a fost concepută pentru alergare, din acest motiv dr. Bass recomandă o pereche de pantofi sportivi potriviți pentru alergarea pe orice suprafață.

Cu siguranță, dl Armstrong este o excepție, deoarece a alergat în aceste sandale și nu s-a ales cu bășici sau alte probleme de picioare, cu excepția unor fricțiuni minore la degetul mare, și, cu toate acestea, a ajuns câștigător al cursei.

„Este greu să-ți imaginezi ce încărcătură de emoții îți poate oferi competiția „Vol State”. Îl cunosc pe Laz de mult timp. El nu oferă prea multe complimente sau laude, însă când am ajuns la finiș, parafrazez, dar a spus că aceasta a fost cea mai bună performanță pe care a văzut-o vreodată. Nu voi uita niciodată acel compliment, luând în considerare cine mi l-a spus și câte a văzut el în cariera sa de alergător,” a spus dl Armstrong.

Experiența anterioară la ajutat pe dl Armstrong în călătoria sa, însă alergarea fără asistența echipei a fost pe alocuri dificilă. Dl Armstrong s-a aflat mereu sub cerul liber, cu excepția stațiilor de petrol, în care el se putea alimenta, iar restaurantele au fost localurile în care el putea să se salveze, timp de 20-25 de minute, de căldura dogoritoare din Tennessee.

Deși i-a cedat de multe ori locul de frunte dlui Steene la început, iar în timpul cursei, acești doi sportivi alergau uneori împreună, totuși dl Armstrong a petrecut o mare parte de timp alergând de sine stătător, mai ales în ultimele 24 de ore. În unele momente, oamenii din oraș, care treceau pe lângă șanțuri, credeau că dl Armstrong este fără adăpost, deoarece el dormea acolo.

„Din punct de vedere al logisticii, a fost foarte greu, îndeosebi când a trebuit să car vreo 6-7 kg de mâncare, pentru că distanța dintre stațiile peco era de aproximativ 48 km. Însă am dorit să obțin o experiență de neuitat, de aceea, oricând mă simțeam obosit, mă culcam întru un șanț sau pe vreun scaun din parc, pentru a trage un pui de somn,” spune el.

După ce sandalele dlui Armstrong au parcurs mai mult de 2700 mile (4320 km) în total, în sfârșit el a ajuns la concluzia că trebuie să își schimbe perechea. Însă există un lucru care îl împiedică: producerea încălțămintei din seria Tanza a fost întreruptă în octombrie trecut. Pe vremuri, sportivul și-a procurat 8 perechi de sandale, însă toate ieșiseră din uz și aceasta era ultima rămasă.

Sportivul consideră că va fi nevoie de mai mult timp pentru a găsi o pereche de sandale, care să le înlocuiască pe cele vechi și el este sigur că poate găsi o pereche cu deschizătură pentru degete.

„Aceste sandale au fost pantofii mei pentru toate evenimentele din viața mea activă de muncă și alergare, inclusiv alergarea spre școală. Mi se pare că sandalele sunt o încălțăminte extraordinară, pentru că nu ai nevoie să porți ciorapi, care să stea transpirați toată ziua pe picioare. Studenții mei glumesc pe seama schimbării de temperatură când văd că eu încep să îmbrac ciorapi. Ei mă consideră drept un profesor demodat, care poartă ciorapi la sandale, însă eu port ciorapi cu degete doar la temperaturi mai joase de -1 oC,” încheie dl Armstrong.

sursa sporter.md
0
Noutați asemănătoare