loading...

Coronavirus, pleacă! VeloHora mă așteaptă

Noi am așteptat cu nerăbdare revenirea VeloHorei și ne-am pregătit mult pentru acest eveniment important. Dar epidemia, carantina și starea de urgență din țară, instituită până pe 15 mai, au făcut propriile ajustări. Siguranța și bunăstarea voastră sunt cele mai importante, de aceea, am convenit să amânăm evenimentul pe o perioadă nedefinită.

3 aprilie, 14:554440
Trezește-te cu Sporter: participă la antrenamente în direct

În fiecare dimineață, la ora 9:00, pe pagina Sporter de pe Facebook și Instagram, vor fi difuzate în direct sesiunile de antrenament “Trezește-te cu Sporter”. Tot ce aveți nevoie este un computer, tabletă sau smartphone cu acces la internet, haine confortabile și un loc unde puteți face mișcare.

26 martie, 08:0015660
Redirecționați 2% din impozitul pe venit pentru dezvoltarea sportului

Fiecare cetățean al Republicii Moldova poate contribui la dezvoltarea sportului pentru amatori la nivel de țară. Pentru aceasta, puteți folosi prevederea cu privire la „redirecționarea cotei de 2% din impozitul pe venit” (care, oricum, este deja achitat) și să donați cota organizației „Sporter”, pentru a susține proiectele sale.

16 martie, 08:004200
Campionatul Puzzle Day by Castorland 2020 a fost amânat

După înregistrarea oficială în Moldova a unui caz de infecție cu coronavirus de tip nou (COVID-19), autoritățile au interzis organizarea evenimentelor publice de orice fel – competiții sportive, festivaluri, expoziții. În acest sens, cea de-a șaptea ediție a Campionatului de asamblare a puzzle-urilor la viteză, Puzzle Day by Castorland 2020, a fost amânată. Noua dată va fi anunțată în curând. Această măsură este necesară pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a proteja siguranța cetățenilor.

10 martie, 16:373570
Cursă de 8 martie în centrul Chișinăului

Cursele organizate cu prilejul sărbătorilor sunt o bună tradiție pentru Sporter. Am organizat ceva de acest gen de Anul Nou, 14 februarie și chiar de Paște, de aceea n-am putut face excepție de 8 martie!

4 martie, 12:235130
23 aprilie, 08:12472

Ce s-a întâmplat în lumea fotbalului cât timp Pavel Cebanu a condus FMF

Pavel Cebanu și-a dat demisia din funcția de președinte al principalul administrator al domeniului fotbalistic din Moldova, Federația Moldovenească de Fotbal. Timp de 22 de ani, cât acesta s-a aflat în frunte, lumea fotbalului a evoluat și ea. Pavel Cebanu a devenit președinte al FMF în 1998.

Prin urmare, am selectat 22 de lucruri care s-au întâmplat în fotbal în tot această perioadă:

1. Naționala Franței a devenit campioană mondială, de două ori. Cel mai tânăr fotbalist din lot, devenit un superstar cotat la peste 150 de milioane de euro, Kylian Mbappe, s-a născut în 1998.

2. UEFA Champions League și-a schimbat de câteva ori formatele, de la două faze a grupelor, la a o fază cu 4 grupe, la una de 6 câte 4 grupe, la una de 8 câte 4 grupe.

3. Zinedine Zidane, a reușit să câștige liga campionilor atât ca jucător, cât și ca antrenor.

4. Cea de a doua competiție europeană s-a schimbat de câteva ori formatul. Inițial numită Cupa UEFA, nu presupunea grupe. Apoi, au apărut 8 grupe câte 5 echipe, apoi 12 grupe câte 4 și îmtr-un final, rebranding total în UEFA Europa League cu reorganizarea competiției. Este de fapt singura competiție unde a reușit o echipă moldovenească să ajungă, măcar în faza grupelor. (Sheriff Tiraspol de două ori)

5. Vecinii noștri din România și Ucraina au reușit să găzduiască câte o finală de cupă europeană. București a găzduit finala Europa League în 2012, iar în Kiev în 2018 a venit Ronaldo și Mohamed Salah pentru a se înfrunta într-o finală de Champions League.

6. FIFA a schimbat doi președinți. Și forul mondial s-a confruntat cu un președinte longeviv, după ce Sepp Blatter a condus instituția începând cu 1998 și până în 2018.

8. UEFA a schimbat trei președinți în tot această perioadă.

9. Moldova era pe poziția a 131-a în clasamentul FIFA în momentul când a venit Pavel Ciobanu. Apoi, în 2007 a ajuns pe poziția a 52-a, apoi în 2010 a reușit să fie a 84-a iar ultima dată când a fost în primele 100 era în 2013 – a 96-a. În prezent ocupă cea mai slabă poziție din istorie, locul 171.

10. Pentru delimitarea câștigătorilor la competițiile internaționale se aplica regula golului de aur (echipa care marchează prima în prelungiri, câștigă meciul), care în prezent nu se aplică. Totoodată, a fost aplicat o perioadă și regula golului de argint, când o echipă dacă marca în prelungiri, se lăsa până la încheierea reprizei, iar dacă situația nu se schimba, echipa era declarată câștigătoare. Toate astea s-au întîmplat în perioada cât timp la cârma FMF era Pavel Ciobanu (neavând, evident legătură cu asta, directă).

11. FIFA a schimbat regula de începere a jocului.

12. FIFA a integrat mai multe tehnologii pentru a face arbitrajul cât mai corect. Este vorba de tehnologia de linie a porții, care semnalează arbitrului dacă mingea a trecut sau nu de linia porții și dacă a fost  sau nu gol, și un sistem mai avansat, numit asistentul video al arbitrului (VAR), care ajută arbirtrul să vadă o reluare atunci când este o situație mai controversată.

13. UEFA a lichidat competiția UEFA intertoto (cea de a treia ca importanță), dar ar urma să fondeze în anii ce urmează o alta în loc (UEFA Europa League 2)

14. De 7 ori a fost depășit recordul celui mai mare transfer din fotbal în tot această perioadă. În 2000, Hernan Crespo era transferat de la Parma la Lazio cu 58 de milioane de Euro. Acest transfer în clasamentul all-time este acum pe locul al 37-lea.

15. S-au retras fotbaliști precum Luis Figo, Rui Costa, Steven Gerrard, David Beckham și alții (mulți alții)

16. În 1997 Cristiano Ronaldo era unul din juniorii clublui Nacional de pe insula Madeira.

17. Lionel Messi era în Argentina, tot la echipa de juniori a clubului Atletico Newells Old Boys.

18. Atât Messi, cât și Ronaldo sunt pe ultima sută de metri din cariera lor fotbalistică.

19. În Divizia Națională, din cele 8 echipe care au reușit vreodată să ia un titlu sau să fie pe locul II, doar trei din ele mai există. Este vorba de Sheriff, Zimbru și Milsami.

20. Pavel Ciobanu a luat în această perioadă „Ordinul de Om emerit”, „Gloria Muncii”, „Ordinul de Onoare”, „Ordinul Bisericii Ortodoxe din Moldova „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” de gradul II și Ordinul Republicii (cea mai înaltă distincție de stat din Republica Moldova).

21. Moldova a înregistrat 33 de înfrângeri în campaniile de calificare pentru Cupa Mondială și 37 pentru Campionatul European.

22. Pentru prima dată în istoria fotbalului, UEFA organizează o nouă competiție europeană și va organiza un campionat în mai multe țări europen (inclusiv o vecină de a noastră, România).

sursa Diez.md
0