loading...

Coronavirus, pleacă! VeloHora mă așteaptă

Noi am așteptat cu nerăbdare revenirea VeloHorei și ne-am pregătit mult pentru acest eveniment important. Dar epidemia, carantina și starea de urgență din țară, instituită până pe 15 mai, au făcut propriile ajustări. Siguranța și bunăstarea voastră sunt cele mai importante, de aceea, am convenit să amânăm evenimentul pe o perioadă nedefinită.

3 aprilie, 14:55190
Trezește-te cu Sporter: participă la antrenamente în direct

În fiecare dimineață, la ora 9:00, pe pagina Sporter de pe Facebook și Instagram, vor fi difuzate în direct sesiunile de antrenament “Trezește-te cu Sporter”. Tot ce aveți nevoie este un computer, tabletă sau smartphone cu acces la internet, haine confortabile și un loc unde puteți face mișcare.

26 martie, 08:003210
Redirecționați 2% din impozitul pe venit pentru dezvoltarea sportului

Fiecare cetățean al Republicii Moldova poate contribui la dezvoltarea sportului pentru amatori la nivel de țară. Pentru aceasta, puteți folosi prevederea cu privire la „redirecționarea cotei de 2% din impozitul pe venit” (care, oricum, este deja achitat) și să donați cota organizației „Sporter”, pentru a susține proiectele sale.

16 martie, 08:001070
Campionatul Puzzle Day by Castorland 2020 a fost amânat

După înregistrarea oficială în Moldova a unui caz de infecție cu coronavirus de tip nou (COVID-19), autoritățile au interzis organizarea evenimentelor publice de orice fel – competiții sportive, festivaluri, expoziții. În acest sens, cea de-a șaptea ediție a Campionatului de asamblare a puzzle-urilor la viteză, Puzzle Day by Castorland 2020, a fost amânată. Noua dată va fi anunțată în curând. Această măsură este necesară pentru a preveni răspândirea virusului și pentru a proteja siguranța cetățenilor.

10 martie, 16:371260
Cursă de 8 martie în centrul Chișinăului

Cursele organizate cu prilejul sărbătorilor sunt o bună tradiție pentru Sporter. Am organizat ceva de acest gen de Anul Nou, 14 februarie și chiar de Paște, de aceea n-am putut face excepție de 8 martie!

4 martie, 12:232420
VeloHora revine!

Dragi cicliști amatori și profesioniști, avem vești bune pentru voi! Cea mai de amploare plimbare urbană cu bicicletele revine!

1 martie, 18:501620
4 decembrie, 07:53395

Freediving. Apneea ca o gură de aer proaspăt

În perioada 30 noiembrie - 1 decembrie, la Kiev s-a desfășurat competiția anuală de freediving de bazin – „Kyiv Freediving Cup 2019”.

Printre sportivi, și-a demonstrat abilitățile și unica femeie care a reprezentat Republica Moldova, Aliona Chidîc.

Competiția a avut loc sub patronajul Asociației Internaționale pentru Dezvoltarea Freediving-ului AIDA (AIDA (International Association for Development of Apnea) - asociația internațională pentru dezvoltarea scufundărilor în apnee a fost fondată în anul 1992 și se ocupă de înregistrarea recordurilor, organizarea competițiilor și elaborarea standardelor de instruire în domeniul scufundărilor în apnee) .

Aliona a participat la două discipline: „apnee statică” (STA) și „apnee dinamică cu labe de înot” (DYNB). În prima disciplină, aceasta a înregistrat un rezultat de 3 minute și 14 secunde, iar în timpul celei de-a doua, a putut să înoate 89 metri.

- Aliona, de cât timp practici freediving-ul?

- De aproximativ două luni. La început, îmi era interesant până la ce adâncime este posibil de scufundat în apnee și cât de mult este posibil de înotat. Iar peste ceva timp, desigur, am dorit să încerc.

- Ce înseamnă freediving-ul pentru tine?

- Pentru mine, freediving-ul înseamnă scufundări în căutare de senzații, euforia care apare în timpul imponderabilității în spațiul acvatic. Este o plăcere a solitudinii, când pacea interioară dizolvă vanitatea gândurilor. Este o bucurie, când trebuie doar să respiri pentru a fi fericit și, așa cum a spus încântătoarea Natalia Molcianova, simți gustul pentru viață cu o acuitate deosebită. Pentru mine, cifrele nu sunt atât de importante, pentru mine, freediving-ul este o filozofie, relaxare și regândire, o „resetare” a creierului și un sentiment de reînnoire. Este încrederea și acceptarea deplină a ceea ce se întâmplă, este calea către sine. Eu am avut un moment în viața mea, când părea că nu am suficientă putere, că tot ceea ce a fost creat cu dragoste, bucurie, armonie și răbdare, a fost distrus. Atunci, apneea  s-a dovedit a fi ca „o gură de aer proaspăt” pentru mine. Mergeți întotdeauna înainte, cu umerii drepți și labele de înot în picioare!

- Ce poți spune despre condițiile de dezvoltare a freediving-ului în Moldova?

- Eu cred că în prezent, din păcate, condițiile din țara noastră nu sunt prea favorabile. Nu există bazine cu o lungime de 50 m și o adâncime de 5 m. Această lipsă afectează atât disciplinele de freediving, cât și alte sporturi nautice: înotul, săriturile în apă, înotul sincron, polo pe apă. Și toate rezultatele înregistrare de sportivii noștri talentați în domeniul sporturilor nautice, împreună cu antrenorii lor, se bazează doar pe motivația lor internă. În plus, nu fiecare își poate permite să viziteze centrele de fitness și nu toate centrele de fitness oferă condițiile necesare pentru antrenamente, în special, pentru cele de freediving.

- Cu ce te mai ocupi în afară de sport?

- Îmi educ copiii, fac ceea ce-mi place: decorez lădițe, pictez, de asemenea, planific să organizez câteva master-class-uri de pictură cu puncte și modelare cu lut. Voi deschide și un magazin online specializat, unde va fi posibil de achiziționat tot echipamentul necesar pentru freediving, scufundări, vânătoarea subacvatică și alte sporturi nautice. Sortimentul este suficient de larg. Printre branduri se numără producători din Italia, Grecia și Franța.

Aliona Chidîk mulțumește AIDA Ukraine, lui Alexander Bubenchikov și întregii sale echipe pentru competiția excelentă, entuziasmul, pozitivitatea și prietenia pe care a simțit-o. Familiei sale: părinților, copiilor și soțului - pentru sprijinul acordat și pentru faptul că au crezut în ea până la urmă. Antrenorilor Dmitry Politov (Moscova), Yuriy Yevtushenko (Odessa), Igor Tarnacop și Stepan Vîscrebeț (Chișinău). Doresc să-i mulțumesc în special lui Vadim Jurov (Chișinău) pentru dragostea sa față de freediving, ajutorul și disponibilitatea de a împărtăși cunoștințele sale. De asemenea, lui Anatolie Rusu și clubului de fitness „PREMIER” pentru condițiile bune pentru antrenamentele de freediving, atitudinea pozitivă și, sper, pentru ofertele speciale și viitoarea colaborare.

sursa sporter.md
0