loading...

25 iunie, 14:21186

Preşedintele CIO respinge propunerea de finanţare directă a sportivilor

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, germanul Thomas Bach, a declarat marţi că este împotriva plăţilor directe către sportivii care participă la Jocurile Olimpice, dar a admis că sistemul de solidaritate olimpică trebuie să fie prezentat într-o formă mai bună, relatează DPA.

Un grup de sportivi germani (Athletes Germany) i-au cerut lui Thomas Bach ca forul olimpic internaţional să distribuie ''o cotă corectă'' din veniturile de la sponsori către sportivii care sunt eroii principali ai Jocurilor Olimpice.

Propunerea a fost discutată cu prilejul unui forum al sportivilor din cadrul CIO încă din luna aprilie, dar la sesiunea CIO de la Lausanne, care a ales gazda JO de iarnă din 2026, Bach a susţinut că orice fel de plată directă ar afecta negativ Jocurile Olimpice.

''Dacă s-ar întâmpla asta, cu siguranţă nu am avea 33 de discipline olimpice la Tokyo 2020 şi şapte la Beijing 2022, ci mult mai puţine. Nu am putea avea sportivi de la toate cele 206 comitete naţionale olimpice participând la Jocurile Olimpice, ci un număr mai mic'', a declarat Bach.

Preşedintele Thomas Bach a precizat că forul olimpic internaţional distribuie 90% din veniturile sale (5 miliarde dolari în perioada 2015-2018) către comitetele olimpice naţionale şi către federaţiile internaţionale: ''Nu am reuşit întotdeauna să facem modelul de solidaritate suficient de clar pentru sportivi şi public. Lucrăm la un model care să fie mai clar în privinţa oportunităţilor. Sportivii ştiu mai bine decât noi cum ne susţinem şi cum sunt susţinuţi sportivii din ţările lor. Nu există o mărime universală care să se poate potrivi tuturor soluţiilor''.

sursa Agerpres.ro
0
Noutați asemănătoare